A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint a magyarok több mint fele egyetért az orvosi célú kannabisz legalizálásával, de a kormánypárti szavazóknak is csak ötöde ellenzi.

A kutatást a Magyar Liberális Párt megbízásából készült, amely még márciusban írt nyílt levelet Kásler Miklósnak arról, miután az Európai Parlament történelmi jelentőségű állásfoglalást fogadott el, amely a kannabisz orvosi felhasználását hivatott ösztönözni az Unió teljes területén.

A Závecz kutatása szerint

  • magyar emberek több mint 60 százaléka egyetért az orvosi célú kannabisz legalizálásával
  • a kannabisz gyógyszerként támogatását leginkább a 60 év felettiek támogatják, nálunk 63 százalék ez arány
  • a fiatalok hozzájuk hasonlóan, 62-százalékban támogatják a szer alkalmazását a gyógyászatban
  • A kormánypárti szavazóknak is csak 21 százaléka ellenzi az orvosi kannabisz legalizálását

Az utóbbi adattal kapcsolatban a párt megjegyezte, nem értik, hogy a Fidesz miért harcol mégis kézzel-lábbal a szer gyógyászati használatának bevezetése ellen.

Ön támogatja vagy nem támogatja, hogy a súlyos betegek számára könnyen hozzáférhetőek legyenek a kannabisz tartalmú gyógyszerek?

(százalékos megoszlás)

Tavaly Nagy-Britanniában legalizálták a marihuána orvosi célú felhasználását, de hasonló döntést hozott már Luxemburg, Litvánia, Portugália is, Dániában négyéves tesztfázis zajlik. A marihuánában körülbelül hatvanféle, a kannabinoid receptorokra ható vegyület található. A betépettség érzését a THC okozza, ezzel szemben az orvosi célokra használt CBD nem pszichoaktív vegyület.  

 

Forrás: https://index.hu/belfold/2019/06/25/a_magyarok_60_szazaleka_egyetert_az_orvosi_kannabisz_legalizalasaval_zavecz_research/

 

 

Megosztás
Tagged in