NOVATION LAUNCH CONTROL

Novation Launchpaddel dolgozol, de mégis hiányérzeted van? A Novation Launch Control kitöltheti a benned tátongó űrt!


Nem olyan régen dobta piacra legújabb MIDI kontrollerét a Novation, mely a Launch Control nevet kapta. Ezt az eszközt is az Ableton szakembereivel közösen fejlesztették, hogy megpróbálják beteljesíteni a "Novation x Ableton" párossal dolgozó producerek és zenészek ez-eddig kielégítetlen igényeit. A Novation Launchpad az egyik legelterjedtebb, kifejezetten Abletonhoz dedikált kontroller már évek óta, az Akai APC sorozata mellett. Azonban az Ableton DAW sokrétű felhasználási területeihez nem egyszer jelent hátrányt a Launchpad, csak "pad"-os kialakítása, egy csúszkákkal és forgó potméterekkel ellátott kontrollerrel szemben. Úgy tűnik, hogy a Novation elkezdte befoltozni ezt a rést, és megalkotta az egymagában, valamint más Novation és egyéb gyártmányú kontrollerekkel szimultán használható Novation Launch Controlt.

Amint az a hivatalos Novation termékbemutató videón is látszik egy nyolc gombbal és tizenhat forgó potméterrel ellátott mini kontrollerről van szó. A nyomógombok a megszokott három színben (piros, sárga, zöld) pompáznak az Abletonban vezérlők körében használt klippek színéhez igazodva. Természetesen nem csak klippek, hanem bármilyen más effekt, effektcsoport vagy a vezérlőhöz dedikált zenei elem vezérléséhez használható a Launch Control. Emellett iOS kompatibilis, azaz egy Camera Connection Kit segítségével zenei applikációk - főleg a LaunchPad App - vezéréléséhez is használhatjuk. Tehát nem csak MAC és PC, hanem iPad kompatibilis is. Ahogy azt már megszokhattuk ezektől az eszközöktől, nincs szükség hozzájuk külön driverre és az összes olyan DAW szoftverrel használható, mely MIDI kompatibilis. Továbbá nyolc template menthető el az Launch Controlban, melyek segítségével gyorsan tudunk lépni a különböző vezérlő kiosztások között. Az eszköz szélessége megegyezik a Novation Launchpad szélességével, valamint nem követel külön tápellátást, még iPad-es csatlakozás esetén sem.

PP-Image-2

Ami számomra még mindig kérdés, hogy ha már készítettek egy új kontrollert a Novation srácok, miért nem tettek rá pár csúszkát?! A Launch család esetében csak a legnagyobb, LaunchKey49-es és LaunchKey61-es billentyűs MIDI kontrollereken vannak csúszkák. Úgy gondolom nem lövök mellé azzal a kijelentéssel, hogy egy élőzésre is sűrűn használt DAW esetében, és a kifejezetten az adott DAW-hoz fejlesztett kontrollercsaládban elvárható lenne egy olyan kistestvér, melyen végre helyet kapnak a csúszkák is. Természetesen, ahogy eddig is, úgy ezután is nagy kedvenc marad a Novation Launch kontroller sorozata, azonban amellett, hogy eddig is vígan mindenki megoldotta akár csúszkák nélkül is az Ableton kezelését, nagyot dobott volna az eszköz használhatóságán egy plusz sor.

szett

A Novation Launch Control kapható önmagában 30 ezer forint körüli áron, valamint szettben a Launchpaddal. Szettben értelemszerűen olcsóbb, ráadásul egy kétrészes neoprén tokot is adnak hozzá, melyekkel összesen 80 ezer forint körül mozog az ára.

Preyer György

forrás: http://www.soundhead.hu/portal/index.php/irasok/technika/novationlaunchcontrol.html

Share

Sajtóközlemény

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi Európai Uniós támogatású projekt a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz...

Bővebben...
MI IS AZ A DANCEFAIR?

A Dancefair Ibiza azok számára jelent perspektívát, akik szeretnének említésre méltó eredményeket elérni a nemzetközi elektronikus zenei szcénában. A holnap startoló, két napos rendezvényen több mint 60 szemináriumból és workshop-ból álló programkínálatból válogathatunk.

Bővebben...
A PIONEER ELADJA DJ ÜZLETÁGÁT 550 MILLIÓ DOLLÁRÉRT

Nemrég röppent fel a megdöbbentő hír, miszerint a Pioneer eladta teljes AV divízióját az Onkyonak. Most újabb bejelentéssel sokkolták a piacot: DJ készülékek gyártásával foglalkozó üzletágától is meg fog szabadulni a neves Japán gyártó.

Bővebben...
BELOCCA ÉS BUDAI - CONTACT

mgm0161Ha két profi zenész összedugja a fejét, akkor abból biztosan valami nem hétköznapi fog születni. Így van ez Belocca és Budai esetében is, hiszen elkészült a két DJ első közös szerzeménye: a Contact.

Bővebben...